Δημοπρασία επιστολών Ελευθερίου Βενιζέλου.

2015-11-21 16:37

Εννέα  χειρόγραφες επιστολές με τις ιδιόχειρες υπογραφές του Ελευθέριου Βενιζέλου, ιστορικά ντοκουμέντα μέσα από τις γραμμές των οποίων κοιτάζει κανείς το παρελθόν με τα μάτια των πρωταγωνιστών του, δημοπρατούνται το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου  2015 στο ξενοδοχείο Χίλτον στην Αθήνα.

Η συλλογή περιλαμβάνει, επίσης, έξι επιστολές του πρωταγωνιστή της επανάστασης στο Λασίθι Εμμανουήλ Σφακιανάκη και μία επιστολή από το Θέρισο αγνώστου αποστολέα. Το σύνολό τους προέρχεται από ιδιωτική συλλογή που προέκυψε από το αρχείο του Νικόλαου Σέργιου.

 

Οι εννέα επιστολές καλύπτουν χρονικά την περίοδο από την έναρξη της επανάστασης του Θερίσου και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 1905 μέχρι το τέλος Νοέμβριου του 1906 και περιέχουν αναφορές σε όλα τα σημαντικά γεγονότα και τα πρόσωπα της περιόδου. Οι διαπραγματεύσεις στις Μουρνιές, η Β' Συντακτική Συνέλευση, οι βομβαρδισμοί του ναυάρχου Ουρμπάνοβιτς, οι εκλογές του 1906 ζωντανεύουν μέσα από την πένα του οργανωτή της επανάστασης. Τα ονόματα των Φούμη, Σφακιανάκη, Στεργιάδη, Φωτεινού, Μιχελεδάκη και άλλων που είχαν ενεργό ρόλο στα γεγονότα παρελαύνουν στις γραμμές των κειμένων, ενώ οι παρασκηνιακές διεργασίες που περιγράφονται ανοίγουν ένα παράθυρο στη διπλωματία των αρχών του 20ού αιώνα...

 

1.7.1905, Θέρισος
Τα φυσίγγια σπανίζουν

Είχαν περάσει σχεδόν τέσσερις μήνες από το ξεκίνημα της επανάστασης, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος βύθιζε το πενάκι του στο μελάνι και έγραφε με τον ιδιαίτερο γραφικό του χαρακτήρα σε μία από τις επιστολές που δημοπρατούνται: «Συγχαίρω θερμώς των εν τω δήμω Αγίας Παρασκευής επαναστάτες και όλους τους κατοίκους του Δήμου δια την ηρωικήν διαγωγήν των κατά την προχθεσινήν επίθεσιν εκ μέρους των συνενωμένων Aγγλων και χωροφυλάκων και δια τον μετά το τέλος της συμπλοκής ταύτης γενόμενον υπ' αυτών αφοπλισμόν των χωροφυλάκων του σταθμού Αρκαλοχωρίου... Φυσίγγια δυστυχώς δεν δυνάμεθα να σας στείλωμεν εντεύθεν όπου εξίσου σπανίζουν. Εχομεν γράψει εν Αθήνας ιδίως μετά την τελευταίαν συμπλοκήν προς τους Ρώσους συνιστώντες την επείγουσα ανάγκην του εφοδιασμού ημών δια φυσιγγίων... Ο συνταγματάρχης μας καλεί... Να συναντηθούμε μετ' αυτών εις Μουρνιάν... κρίνω ως πρώτο βήμα της βαθμιαίας αναγνωρίσεώς μας από τους Ευρωπαίους». Η ανάγνωση της ιστορίας απευθείας από την πηγή..

.

24.1.1906, Χαλέπα
Η Διεθνής Επιτροπή έρχεται

Οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για την έλευση της Διεθνούς Επιτροπής βρίσκονται στο ζενίθ. Ο Βενιζέλος γράφει:

«Η Διεθνής επιτροπή με τους προξένους έρχεται εντός της εβδομάδας δια να μελετήσει την κατάστασιν του τόπου και να εισαγάγει τας αναγκαίας οικονομικάς και διοικητικάς μεταρρυθμίσεις... οι ελπίδες που είχον οι περί την Αρμοστείαν ότι θα κατορθώσουν να ματαιώσουν την έλευσιν της Επιτροπής δια να φανεί ότι δεν ωφελήθει ο τόπος εκ του αγώνος του Θερίσσου... Ελπίζω πάντες οι φίλοι συναισθάνονται τη σπουδαιότητα των επικείμενων εκλογών της Συντακτικής Συνελεύσεως...».

 

27.1.1906, Χαλέπα
Συλλογή ψήφων

Η Συντακτική Συνέλευση προετοιμάζεται πυρετωδώς, οι εκλογικές δυνάμεις καταγράφονται και ο αγώνας για συλλογή ψήφων κορυφώνεται: «Πρέπει να υπολογίσετε ποιες είναι οι σημερινές κατά δήμους δυνάμεις μας... Εννοείται ότι δεν πρέπει να διστάσετε να προσλάβετε εις τον συνδυασμό σας αν είναι τούτον αναγκαίον και στοιχεία τέως κυβερνητικά, έστω και αν δεν έχετε εμπιστοσύνη περί της μέλλουσας πορείας των. Εις τους δύο δυτικούς νομούς Χανίων και Σφακίων οι Αρμοστειακοί ούτε ένα βουλευτή θα επιτύχουν... Εχομεν ήδη εξασφαλισμένους 26 εκ του νομού Χανίων και 12 εκ του νομού Σφακίων, εις αυτούς προστιθεμένων και των 6 μουσουλμάνων. Αυτός ο αριθμός των βεβαίων ημετέρων (βουλευτών) ανέρχεται εις 50. Χρειάζεται επομένως αριθμός 16 μόνον ακόμα βουλευτών όπως εξασφαλιστεί υπέρ ημών η πλειοψηφία...».

 

27.01.1906, Χαλέπα
Η προσπάθεια καταστολής

«Αγαπητοί φίλοι, εγκλείω αντίγραφον ψηφίσματος το οποίον εμείναμεν σύμφωνα με τους περί την κυβέρνησιν όπως υπογραφή τη ευκαιρία της αφίξεως των μελών της διεθνούς επιτροπής. Την επιούσαν ενόπλου αγώνος υπέρ της ενώσεως, ου αι Δυνάμεις απεφάσισαν να καταστείλουν και δια της στρατιωτικής βίας, είνε ήκιστα σοβαρά η νέα αυτή διαδήλωσις».

 

18.3.1906, Χανιά
Πλήρης θρίαμβος

Και οι ζυμώσεις συνεχίζονται... Από μεταγενέστερη επιστολή με ημερομηνία 18.3.1906: «Ευχαρίστως σας αναγγέλλω ότι ο πλήρης θρίαμβος της αντιπολιτεύσεως εις τους δύο δυτικούς νομούς ήρχησεν επεκτεινόμενος και εις τον νομό Ρεθύμνου...».

 

1.5.1906, Χανιά
Φόβοι για νοθεία

Ενώ εκφράζονται φόβοι για νοθεία στις εκλογές της 14ης Μαΐου: «Αγαπητοί φίλοι, αι εκλογαί Ρεθύμνης και Λασιθίου θα γίνουν οριστικώς την 14η Μαΐου. Διάταγμα περί τούτου δεν θα εκδοθή εκ των προτέρων. (...) Υπάρχει δε φόβος λαθροχειρίας εκ μέρους της Κυβερνήσεως, αφού τούτο γίνεται κατόπιν διεθνούς συνεννοήσεως επισήμου (...) συνεννοηθείτε λοιπόν με τους ημετέρους όσοι θα παρίστανται εις έκαστον εκλογικόν τμήμα προς διεύθυνισιν των εκλογών... Ο φόβος ότι θα γίνεται κατάχρησις δια του δικαστικού αντιπροσώπου είναι πράγματι σπουδαίος. Μην αμελήσετε να δώσετε τας σχετικάς οδηγίας προς όλους».

 

 

Πηγή :  Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας  ΕΘΝΟΣ  21.11.2015

https://www.ethnos.gr/

 

 

—————

Πίσω